#greendetoxpaleo

GRØNN DETOX PALEO – Paleokosthold, eller stenalderkosthold.

Hva er paleokosthold?

En liten innføring til den som har lyst å teste

Paleo er ikke noe hokuspokus uten egentlig bare ren og naturlig mat. Paleokosthold, eller paleo som det gjerne kalles, bygger på at man spiser det som finnes tilgjengelig i naturen og som fantes tilgjenlig under den paleolittiske tidsalderen, dvs stenalderen, med noen unntak. Vi anser at paleo ikke er en diett uten en måte å leva og spise, i en moderne variant. Et kosthold. Paleo har mange likhetstrekk med lavkarbo, men man må gjerne spise karbohydrater i form av rotgrønnsaker, men her gjelder det også å begrense mengden noe, av og til er en god regel og sjelden hvis det er  ønsker om vekttap. Men husk at dette ikke er slankekur uten en måte å leve på.

Det man sorterer inn under begrepet paleokosthold, så lenge man i stor grad unngår korn, belgfrukter, frøbaserte planteoljer og margariner og sukker, er ganske romslig. Noen spiser et kosthold med mye grønnsaker, andre med mer kjøtt. Noen spiser mye sjømat og fisk, og andre igen spiser mer frø, nøtter og bær.

Kjøtt og innmat, ikke minst kraft kokt på ben og brusk (bonebroth), fisk, fugl, sjømat, egg, og mesteparten av grønnsaker, og aller helst bladgrønt, som vokser over jord. Urter, tang, frø og nøtter og godt fett, gjerne animalsk, fiskleverolje med viktig omega3, avocado og kokos. Vi kan også bruke en god olivenolje og ghee (klarnet smør) eller smør i begrensede mengder. Hvis man kan tåle det.

Sukker. Unngå alt av sukker. Her begrenser man også inntaket av sukker fra frukt, i synnerhet hvis man er ute etter et vekttap. Da bør man også utelukke all frukt, og heller spise bær. Hvorfor ikke poteter? Hvorfor ikke bønner og belgvekster?

Det man unngår bestemt i et paleo-kosthold er kornprodukter/gluten og melkeprodukter, samt stivelse. I tillegg til å være svært karbohydratrike inneholder korn gluten og fytinsyre som binder næringsstoffer og begrenser opptak i tarmen. Av samme grunn inngår ikke belgvekster i paleokosten. Der finner vi slikt som peanøtter, erter, kikerter, linser og bønner – her under soyabønner og følgelig også soyaprodukter som er spesielt viktige å unngå da de inneholder «østrogen-hermere» phytoøstrogener som er negative for helsen – og speiselt for men og gutter, naturlig nok. Poteter inneholder mye stivelse men også skadlige lektiner. Potetens ville slekting er giftig, men den fremdyrkede variant vi har i dag har fortsatt noe lektiner kvar men i mye mindre grad. Man bør skrelle poteten hvis man skall spise den, men den inngår ikke i et naturlig paleokostkold. Man kan også fermentere den for man skal tilberede den da den blir mindre skadelig for oss.

Søtpoteten er egentlig en urt og kan fint spises. Den er rik på karbohydrater (prøv den lilla som er veldig rik på blant annet A -vitamin og mange mineraler, pass bare på å ikke overkok den da den lett blir tørr) og hvis man vil passe på karbohydratene så spis den med måte.

Mye av de glutenfrie produktene du kjøper ferdig på butikken er blodsukkerbomber lagd av stivelse som ris, havre, majs, potet, etc. Bruk heller pengene på ren mat og dropp halvfabrikatene. Hørt det førr?

Spis grønt! Bladgrønne grønnsaker er supermat for kroppen og er med på å avgifte kroppen. Personlig spiser jeg broccoli og spinat hver dag, blanchert siden jeg har lavt stoffskifte, og da er de frossen pakkene helt supre. Spis så mange farger du kan hver dag men i hvert fall de mørkegrønne.

Drikke Lag smoothies, eller greenies, med grønnsaker og bær (se oppskrift). Kjøp en kullsyremaskin (ikke helt innenfor men helt ok likevel synes jeg), drikk te. Pukka-te, Yogi-te, grønne som yerba, matcha, jasmin.. Urtete, sort kaffe evt med litt kokosolje i, vann med smak av sitron og bær, peppermynt og lime, granatepple…

Eller prøv deg på å lage kombucha eller vannkefir – litt overkurs de første ukene men en finfin drikk med probiotiske bakterier.

Alkohol da? Alkohol inngår dessverre ikke i et paleokosthold, men hvis man absolutt ikke kan avstå helt så er det ren sprit med måte som er det beste og deretter tørt hvitt vin (med eller uten bobler) eller rødt vin – sjekk sukkerinnholdet!

Og unngå alt av søte drinker. Brus er no-go, selv pepsi max.

Hvorfor paleo? Hvorfor ikke lavkarbo eller lchf?

Fellesbenevningen er oftest at det er et ønske om bedre helse som gjør at man tatt et livstilsvalg om å spise og behandle kroppen sin bedre. Hvis ønsket er å få en bedre helse så må man tenke langsiktig og realistisk for å kunne skape en ny varig livsstil og et nytt varig kosthold. Å spise etter paleo-prinsippet minsker den belastning på kroppen det er å spise processet og stivelsesrik mat som skaper betennelser i kroppen som i sin tur gir oss fedme og livsstilssykdommer og vil på sikt gi store helsegevinster. I paleo bruker vi rene, helst økologiske, matvarer og spiser noe kvalitets-karbohydrater, her er ofte det enkle innmari godt! I lchf brukes mye fete melkeprodukter som fra et palestandpunkt anses skape betennelser i kroppen, og at vi ikke hadde betesdyr på stenalderen og ikke er skapt for å få annet enn morsmelk i en begrenset periode av vårt liv. Når det gjelder lavkarbo så er begrepet enda litt videre med blant annet melkeprodukter og belgvekster, men disse tre har mange likhetstrekk. Men paleo er den som har mest naturlig og ren mat og som vi mener passer kroppen best. De aller fleste kropper blir glade av det og mår best på mat den faktisk er skapt for å spise.

 

Hvordan kan 4 uker gjøre en forskjell?

Det er ikke en uoversiktlig lang tid, den er begrenset og du kan klare det! Og siden kan du bestemme deg for om det er noe du kan fortsette med og du vil sannsynligvis også merke forbedringer på helsen selv om dette ikke er en quick-fix uten livsstil. Kroppen har brukt til til å komme seg dit den er nå og den vil trenge tid til å hente seg inn og bli kvitt all betennelse som veldig mange har uten å være klar over det. Noen ganger er det veldig tydelig forbedring og andre ganger er forandringen smygende og subtil. Fravær av akne, et eksem forsvinner, nesen slutte å være tett, øyner slutter å klø, eller en hodepine blir mindre påtrengende (i starten kan dog gjerne ting bli litt verre men det går over).

Paleo er en god start for bedre tarmhelse og dermed også en god restart for hele kroppen. Du får fornyet energi og en ny letthet i kroppen. Det er en oppfatning om at autoimmune sykdommer, og sykdommer relatert til dette, starter i mage/tarm og det er mye vi kan gjøre selve med kost og livstil for å forhindre at sykdom får utvikle seg.